pH værdi spa

pH værdi spa

Der er 4 varer.

Viser 1-4 af 4 element(er)

Aktive filtre

Hvad er pH værdi i spa?

Ph værdi er en betegnelse for hydrogen potentiale. Det betyder at man måler alkalitet eller surhedsgraden (syre) i en flydende opløsning, som badevandet i et spabad.

pH-værdien vil stige over tid og i takt med brugen af poolen. Det er derfor nødvendigt at tjekke ph værdien jævnligt, og evt. sænke pH-værdien med vores pH Down.  

Man måler pH værdi i værdier fra syre til alkalisk, i en pH skala der går fra 0 til 14. Hvor man i et spabad gerne skal ligge på midelniveau på 7 i pH værdi.
Hvis PH værdien ligger under 7 er der tale om syre og hvis værdien ligger over 7 er der tale om base.

Dette kan måles på flere måder. Både den originale metode, som vi kender det fra fysik og kemi timerne, hvor man manuelt bruger test strips, som bliver farvet og holder disse strips op mod pH skalaen, som også opdeles i farver.

Alternativt kan man benytte mere moderne elektroniske metoder, hvor man enten får installeret en pH måler i sit spabad og forbinder den via WiFi og Bluetooth og får besked på sin telefon, når ph værdien i spabadet er for lav eller for høj.

pH værdien i badevandet skal gerne ligge på omkring 7 fordi at huden på kroppen har en værdi på omkring 5-7 og de indre dele i kroppen på en værdi omkring 7. Tårene fra ens øjne har normaltvis en pH værdi omkring 7,3 - 7,4.

Ideal pH værdi: 7,0 -7,4. Her opleves badevandet mest behageligt og de benyttede desinfektionsmidler vil virke optimalt.

Derudover trives de bakteriedræbende midler, som klor bedst under forhold med en ph værdi på omkring 7, da de mister effekt når ph værdien stiger til omkring 8 eller højere.

Sådan justerer du pH værdien i dit spa

Der kan være flere grunde til at pH værdien i dit udespa ikke ligger på den anbefalede værdi.
Det kan bla. have noget at gøre med alkanilitet i dit spabad. Læs mere om alaknilitet her.


Hvis din pH værdi er blevet for lav, kan man men fordel bruge pH Up, hvis din PH værdi deriomod er blevet for lav, kan der med fordel benyttes pH down.

Disse produkter til justering af pH værdi er sammensat af natriumbicarponat eller natriumvarbonat 


pH Down er granulat og derved letopløselig, og justerer hurtigt pH værdien i dit udespa.
Det kan forsigtigt drysses direkte i badevandet foran dyserne forudsat at cirkulationspumpen kører. Lad cirkulationen køre kontinuerligt i 20 minutter efter tilsætningen. Tilsæt 8 gr pH Down per 1000 liter for at sænke pH værdien med 0,1. Tilsæt maksimalt 32 gr. pH Down af gangen.


Bemærk at pH værdien i spa vand typisk vil være stigende i de første dage efter en ny fyldning og opvarmning. 

De kemi produkter der bruges til at justere pH værdi i et spabad er oftest svovlsyrer, saltsyrer og/eller natrumbisulfat.

Advarsel: Må aldrig blandes med andre kemikalier, det kan medføre farlige kemiske reaktioner